Cучасний підхід до паратиреоїдного раку: етіологія, патогенез, діагностика, лікування - Palamarchuk, V. O.; Tovkai, O. A.; Voitenko, V. V.; Mazur, O. V.; Nechay, O. P. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Рак прищитоподібної залози — рідкісне злоякісне захворювання (становить до 1 % всіх випадків первинного гіперпаратиреозу), що виникає спорадично або зустрічається у вигляді генетичного синдрому. Клінічна картина паратиреоїдного раку нагадує тяжкий перебіг первинного гіперпаратиреозу внаслідок значного підвищення рівнів кальцію та паратгормону і стає причиною смерті, оскільки викликає численні ускладнення з боку різних органів і систем, зокрема неконтрольовану гіперкальціємію. На жаль, на сьогоднішній день в медичному світі немає будь-якого патогномостичногопатогістологічного маркера в діагностиці РПЩЖ. Діагноз ґрунтується на наявності локальної інвазії в навколишні тканини або наявності метастазів урегіонарні лімфатичні колектори та віддалені органи. У зв’язку з незначною присутністю захворювання (до 1 % всіх випадків первинного гіперпаратиреозу), а також труднощами діагностики в доопераційному періоді, усе це значно ускладнює вивчення даної патології. У лекції представлено літературний огляд на дану тему: аналізуються патогенетичні, зокрема молекулярно-генетичні аспекти та їх роль у виникненні РПЩЗ, розглянуто сучасні можливості діагностичного скринінгу, варіанти лікувальної тактики з використанням радикальних та додаткових методів. Наразі в питаннях діагностики та лікування РПЩЗ використовується колективний світовий досвід спеціалістів, які займаються цією проблемою, хоча багато аспектів захворювання досі залишаються невивченими. Питання хірургічного лікування, зокрема вибір об’єму операції, залишається дискусійним, а саме: виконувати дисекцію з лімфаденектомією чи розширювати об’єм операції втручанням на щитоподібній залозі? Єдиний спосіб радикального лікування РПЩЗ — хірургічний. Більшість авторів з літературного огляду та колектив нашого Центру підтримують рекомендований об’єм хірургічного втручання — видалення «єдиним блоком» (enblock) злоякісної пухлини ПЩЗ, прилеглої частки щитоподібної залози і перешийка, скелетизація трахеї, видалення клітковини на боці ураження і лімфатичних вузлів VI групи, а також будь-якого спаяного з пухлиною м’яза.