Опороформувальні остеокорегувальні оперативні втручання у хворих із синдромом діабетичної стопи - Бєсєдін, О. М.; Косульников, С. О.; Тарнапольський, С. О.; Кравченко, К. В.; Карпенко, С. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
В Україні спостерігається чітка тенденція до збільшення кількості хворих на цукровий діабет та на таке ускладнення як синдром діабетичної стопи. Відповідно зростає кількість хворих, яким виконано ампутації нижніх кінцівок на різних анатомічних рівнях. Зважаючи на досить велику кількість хворих, яким виконані ампутації переднього відділу стопи із формуванням патологічної кукси, автором виділені основні причини цього та шляхи їх подолання. Серед основних є відсутність адекватної системи кабінетів діабетичної стопи та протезного забезпечення хворих. Для поліпшення результатів лікування невропатичних виразок за умови відсутності ортопедичного взуття запропонована методика субкапітулярної остеотомії плеснової кістки на чітко визначеній відстані на межі дистальної та медіальної частини під прямим кутом. З метою уникнення відведення дистального відділу стопи та збереження опороздатності стопи при ампутації її переднього відділу нами розроблена методика остеокорегувальної ахілотомії. У подальшому з метою корекції підошвової флексії та супінації стопи після виконання остеокорегувальної ахілотомії нами запропоновано транспозицію сухожилля переднього великогомілкового м’яза та його фіксацію до кубоподібної і латеральної клиноподібної кісток. Ортопедичний захист стоп проводився за допомогою Total Contact Cast пов’язок у знімному варіанті. Виконання запропонованих опороформувальних остеокорегувальних оперативних втручань дозволило ліквідувати пресорну невропатичну виразку підошви та сформувати опороздатну куксу стопи у хворих із синдромом діабетичної стопи.