Патоморфоз пухлин щитоподібної залози в Прикарпатському ендемічному регіоні зоба за 2000-2002 та 2010-2012 роки - Поспішіль, Ю. О.; Вовк, В. І.; Омеляш, У. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Мета роботи – вивчити патоморфоз пухлин щитоподібної залози (ЩЗ) в Прикарпатському ендемічному регіоні зоба за 2000-2002 та 2010-2012 роки. Матеріали і методи. Проведено аналіз архіву результатів патогістологічних досліджень операційного матеріалу 3251 хворого, оперованого з приводу захворювань ЩЗ у Львівській обласній клінічній лікарні та Військовому медичному клінічному центрі Західного регіону за періоди з 2000 по 2002 рік (1377 випадків) та з 2010 по 2012 рік (1874 випадки). Результати та обговорення. У 2000-2002 роках у порівнянні з 2010-2012 роками серед загального числа оперованих з приводу захворювань ЩЗ частка доброякісних пухлин зменшилась. На відміну від доброякісних пухлин ЩЗ, частка злоякісних пухлин серед загального числа хворих, оперованих з приводу захворювань ЩЗ, зросла. Серед загального числа оперованих з приводу тиреоїдної патології у третині випадках мали місце поєднання в одного пацієнта декількох захворювань ЩЗ: у 2000-2002 роках 29,2% та в 2010-2012 роках – 23,8% випадків. Пухлини ЩЗ часто поєднуються із зобом та фокальним тиреоїдитом. Висновки. У жителів Прикарпатського ендемічного регіону зоба, оперованих з приводу тиреоїдної патології у 2000-2002 та 2010-2012 роках, виявлено прояви патоморфозу пухлин ЩЗ.