Ефективність гібридних артеріальних реконструкцій у хворих на цукровий діабет із критичною ішемією нижньої кінцівки - Діденко, С. М.; Свиридов, М. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Вступ. Актуальним напрямком судинної хірургії є впровадження нових ефективних методів хірургічного лікування багаторівневого стенотично-оклюзійного ураження периферійних артерій у хворих на цукровий діабет (ЦД), таких, як гібридні артеріальні реконструкції. Мета – визначити показання до виконання гібридних артеріальних реконструкцій у хворих з ішемічною формою синдрому діабетичної стопи (ІФ СДС) та хронічною критичною ішемією нижніх кінцівок (ХКІНК), проаналізуватиїх ефективність. Матеріали та методи. Проаналізовано результати хірургічного лікування 126 хворих на ІФ СДС, зумовленого оклюзією поверхневої стегнової артерії (ПСА) в поєднанні зі стенотично-оклюзійним ураженням артерій підколінно-гомілкового сегменту на тлі ХКІНК. До першої групи увійшли 65 пацієнтів (51,6%), яким була виконана гібридна артеріальна реконструкція: відновлення прохідності стегнового артеріального сегменту в поєднанні з балонною ангіопластикою артерій підколінно-гомілкового сегменту. До другої групи увійшов61 пацієнт (48,4%), яким було виконано відновлення прохідності стегнового артеріального сегменту без втручання на артеріях підколінно-гомілкового сегменту. Результати. У хворих першої групи за умови застосування методів гібридної хірургії первиннапрохідність зони артеріальної реконструкціїпротягом періоду спостереження становила 90,8%, частота збереження кінцівки – 95,4%. У другій групі після виконання ізольованої реконструкції в стегновому артеріальному сегменті без втручання на артеріях підколінно-гомілкового сегменту протягом 12 місяців у 34,4% хворих розвинувся тромбоз із необхідністю виконання повторних операцій на артеріях, а у 18% хворих виникла необхідність виконання високих ампутацій нижньої кінцівки. Відповідно, первинна прохідність зони стегнової реконструкції в другій групі становила 65,6%, частота збереження кінцівки – 82%. Висновки. У пацієнтів з ІФ СДС, зумовленого оклюзією ПСА в поєднанні зі стенотично-оклюзійним ураженням артерій підколінно-гомілкового сегменту на тлі ХКІНК,оптимальним методом хірургічного лікування є гібридна реконструктивна операція. Застосування гібридної методики дозволило протягом періоду спостереження зменшити частоту тромбозів зони артеріальної реконструкції після первинної операції в 3,7 рази, а частоту виконання високих ампутацій – в 3,9 рази порівняно з хворими, яким виконували лише відновлення прохідності ПСА.