Співвідношення основних філотипів кишкової мікробіоти у хворих на цукровий діабет 2 типу - Ткач, С. М.; Дорофєєва, Г. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Дані, отримані у експериментальних та нечисленних клінічних дослідженнях, свідчать про значну різницю у вмісті двох основних бактеріальних типів (Firmicutes та Bacteroidetes) при цукровому діабеті 2 типу, хоча результати різних досліджень нерідко мають суперечливий характер. Окрім того, в літературі немає даних щодо змін вмісту основних філотипів кишкової мікробіоти в залежності від тяжкості перебігу та компенсації діабету. Мета дослідження – вивчити вміст основних філотипів кишкової мікробіоти у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу при різній тяжкості його перебігу та в залежності від стану компенсації. Матеріал та методи. Обстежено 64 хворих на ЦД 2 типу (29 чоловіків та 35 жінок) віком від 30 до 72 років (середній вік 47,3±8,9 року), а також 30 здорових добровольців, які склали групу контролю. Проводились клінічні, лабораторні та молекулярно-генетичні дослідження (визначення ДНК Firmicutes, Bacteroidetes та Actinobacteria методом кількісної ПЦР у режимі реального часу з застосуванням ген-націлених праймерів). Результати. Встановлено, що вміст Firmicutes у хворих на ЦД 2 типу був достовірно вищим, а вміст Bacteroidetes – достовірно меншим порівняно зі здоровими особами. У міру підвищення тяжкості ЦД та погіршення його компенсації вміст Firmicutes також достовірно збільшувався, а вміст Bacteroidetes – знижувався, відповідно, підвищувалось і співвідношення F/B. Висновки. Деякі порушення складу кишкової мікробіоти, зокрема, зниження загальної кількості Bacteroidetes, підвищення кількості Firmicutes та співвідношення F/B, можуть відігравати патогенетичну роль не лише у розвитку ЦД 2 типу, але й сприяти погіршенню його перебігу та компенсації.