Випадок успішного лікування агоністами допаміну інвазивної макропролактиноми у чоловіка з еректильною дисфункцією - Кирилюк, М. Л. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Представлено випадок успішного лікування агоністом допаміну каберголіном вперше виявленої інвазивної макропролактиноми у чоловіка 29 років з еректильною дисфункцією. Лабораторне обстеження показало наступні результати: ПРЛ загальний 6154 нг/мл (4,04-15,2), ПРЛ мономірний 6048 нг/мл, макропролактин 2%, ТТГ 2,31 мкМЕ/ мл (0,27-4,2), лютропін 1,98 мМО/мл (1,7-8,6), тестостерон загальний 11,66 нмоль/л (8,64-29,0), естрадіол 21,47 пг/мл (11,3-43,2), фоллітропін 2,03 мМО/мл (1,5-12,4), кортикотропін 20 пг/мл (7-69), соматотропін 0,337 нг/мл (менше 1 ), соматомедин С 172 нг/мл. При МРТ гіпофіза виявлені ознаки макроаденоми з інтра-супра-латероселярним ростом. Пацієнту була призначена терапія каберголіном з титрацією дозування препарату (від 0,5 мг до 2,5 мг на тиждень). Через 5 міс від початку лікування умовний об’єм гіпофіза зменшився з 15,37 до 4,05 см3, а концентрація ПРЛ - до 52 нг/мл. Власний випадок і дані літератури показують, що лікування каберголіном ефективне і безпечне у чоловіків, і його можна успішно використовувати в якості первинної терапії у пацієнтів з інвазивними гігантськими пролактиномами.