Первинний альдостеронізм внаслідок адренокортикальної пухлини у дитини: клінічний випадок та огляд літератури - Черенько, С. М.; Зелінська, Н. Б.; Товкай, О. А.; Шевченко I. Ю. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Представлено короткий огляд літератури стосовно поширеності первинного альдостеронізму пухлинного походження серед дітей. У міжнародних наукових ресурсах опубліковано лише 40 випадків синдрому Конна внаслідок аденоми надниркової залози (НЗ). Автори демонструють власний досвід: 11-річного хлопчика, якому діагноз тривалий час не було встановлено, незважаючи на яскраві клінічні прояви первинного альдостеронізму, включно з низьким рівнем калію, артеріальною гіпертензією та пухлиною правої НЗ розмірами 3х4 см. Зрештою, через 2 роки після першої маніфестації захворювання правильний остаточний діагноз пацієнту було встановлено в УНПЦЕХ,ТЕОіТ і успішно виконана лапароскопічна адреналектомія. Патогістологічне дослідження підтвердило кортикальну аденому з оцінкою 2 бали за модифікованою шкалою Weiss. Повна нормалізація рівнів калію та артеріального тиску відбулася одразу після операції і надалі не потребувало медикаментозної корекції.