Частота гіпокальціємії після тиреоїдектомії з приводу різної патології щитоподібної залози - Кашперська, В. Я. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Одним із найчастiших специфічних ускладнень після операцій на щитоподібній залозі (ЩЗ) є післяопераційний гіпопаратиреоз, який займає особливе місце, зважаючи на тяжкість прояву і складності профілактики. Мета роботи – встановити частоту гіпокальціємії після тиреоїдектомії з приводу різної патології ЩЗ. Матеріали та методи. У дослідження було включено 50 хворих на багатовузловий зоб (БВЗ), 50 хворих на дифузний токсичний зоб (ДТЗ) і 50 хворих на папілярний рак ЩЗ (РЩЗ). Всім хворим було проведено оперативне втручання на ЩЗ – тиреоїдектомія з подальшим призначенням замісної чи супресивної дози препаратів тиреоїдних гормонів. Результати. Тиреоїдектомія у пацієнтів з РЩЗ і ДТЗ супроводжується більш виразним транзиторним гіпопаратиреозом в порівнянні з аналогічною операцією у хворих на БВЗ. Післяопераційний гіпопаратиреоз частіше розвивається після тиреоїдектомії у хворих на РЩЗ і ДТЗ у порівнянні з хворими на БВЗ. Висновок. Ризик розвитку гіпопаратиреозу після тиреоїдектомії найбільш високий у хворих на РЩЗ, менший – у пацієнтів з ДТЗ і БВЗ. Ключові слова: рак щитоподібної залози, дифузний токсичний зоб, багатовузловий зоб, тиреоїдектомія, паратгормон, кальцій.