Концентрація прозапальних цитокінів (ФНП-α та ІЛ-6) в крові учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС йодного періоду, які захворіли на цукровий діабет 2 типу - Домбровська, Н. С.; Плескач, О. Я. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Мета досліджень. Визначити концентрацію прозапальних цитокінів (ФНП-α та ІЛ-6) в УЛНА на ЧАЕС йодного періоду, які були опромінені в молодому віці та хворіють на ЦД 2 типу. Матеріали та методи. Обстежено 111 УЛНА на ЧАЕС йодного періоду, опромінених у молодому віці (18–35 років), які були розподілені на дві групи: I група (основна) – 66 осіб із ЦД 2 типу; II група (порівняння) – 45 осіб за наявності незміненого глюкозотолерантного тесту. III група (нозологічного контролю) – 20 осіб, які страждають на ЦД 2 типу, але не зазнали дії іонізуючого випромінювання (ІВ); IV група (30 осіб) - практично здорові. Всі пацієнти обстежувалися відповідно із протоколом дослідження. Концентрацію ФНП-α та ІЛ-6 визначали в сироватці крові імуноферментним методом. Статистичну обробку отриманих даних проведено за допомогою програмного забезпечення Місrosoft® Office Ехсel 2007. Результати та обговорення. В УЛНА на ЧАЕС йодного періоду, які хворіють на ЦД 2 типу, та у пацієнтів групи нозологічного контролю виявлено більш високі концентрації cироваткових ФНП-α та ІЛ-6, ніж у практично здорових та в осіб групи порівняння. Достовірних відмінностей концентрації ФНП-α в залежності від ступеня ожиріння в I групі не встановлено, а має місце тільки тенденція до її підвищення із збільшенням маси тіла. В той же час встановлена залежність концентрації ІЛ-6 від маси тіла: достовірно вищі значення показника були притаманні особам, які мають ожиріння II ст. При оптимальному типі глікемічного профілю і індексі маси тіла встановлені мінімальні концентрації прозапальних цитокінів (ФНП-α ІЛ-6) в сироватці крові. В УЛНА на ЧАЕС, які хворіють на ЦД 2 типу, не встановлено залежності концентрацій ФНП-α і ІЛ-6 від тривалості перебігу захворювання. Встановлена відсутність достовірних відмінностей концентрації ФНП-α та ІЛ-6 із збільшенням дози зовнішнього опромінення. Висновки. Уточнення потенційних механізмів впливу ФНП-α і ІЛ-6 на процеси метаболізму та хронічного низькоградієнтного запалення в організмі УЛНА на ЧАЕС йодного періоду, які хворіють на ЦД 2 типу, є перспективним напрямком наукових досліджень, особливо в обґрунтуванні перспективності їх застосування в рамках визначення груп ризику розвитку та перебігу захворювання та розробки заходів превентивної терапії