Діабетична стопа – під контролем - Свиридов, М. В.; Горобейко, М. Б. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
У статті розглянуто сучасні уявлення про синдром діабетичної стопи (СДС), який визначається ВООЗ як наявність інфекції, виразкового дефекту та/або руйнування глибоких тканин стопи, асоційованих з нейропатією та діабетичною макроангіопатією нижніх кінцівок різного ступеню тяжкості. СДС є провідним ускладненням цукрового діабету, яке призводить до інвалідизації. У 16-18% пацієнтів із цукровим діабетом розвиваються виразкові ураження нижніх кінцівок, що в 28% випадків закінчується виконанням різних видів ампутацій. При цьому діагноз СДС досі не входить до Міжнародної класифікації хвороб, що зумовлює недостатню увагу до проблеми. Представлено сучасні міждисциплінарні підходи до діагностики і лікування СДС за участю ендокринологів, судинних хірургів та інших фахівців, успішно реалізовані на базі Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України.