Зниження частоти післяопераційної гіпокальцемії у пацієнтів з дифузним токсичним зобом шляхом усунення дефіциту вітаміну D на доопераційному етапі - Нечай, О. П.; Товкай, О. А.; Черенько, С. М. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Мета роботи – вивчити вплив вітаміну D на ризик виникнення та перебіг післяопераційного гіпопаратиреозу та гіпокальцемії у пацієнтів з дифузним токсичним зобом. Матеріали і методи. Проаналізовано результати рівнів паратиреоїдного гормону (ПТГ) та Са++ в сироватці крові в післяопераційному періоді (ранок наступного дня після операції) та наявність клінічних симптомів гіпокальцемії у 98 хворих, прооперованих з приводу дифузного токсичного зобу. 22 хворим (22,4%) тиреоїдектомія виконана на тлі лабораторно підтвердженого нормального рівня загального вітаміну (25(OH)D) (>30 пг/мл) – основна група. 76 (77,6%) хворих були прооперовані на тлі зниженого вмісту вітаміну D – контрольна група. За наявністю клінічних ознак гіпокальцемії (один симптом та більше) всіх прооперованих хворих було розподілено на 4 групи:1 – відсутність явних клінічних проявів, 54 (55,1%), 2 – легка форма, 23 (23,47%), 3 – середньої тяжкості, 12 (12,24%), 4 – тяжка форма, 9 (9,19%). Результати та обговорення. Доведено збільшення ступеню клінічних проявів гіпокальцемії зі зменшенням рівнів ПТГ та Са++ крові в групі пацієнтів, прооперованих з приводу ДТЗ (екстрафасціальна тиреоїдектомія) на тлі зниженого вмісту вітаміну D в сироватці крові. Так, у пацієнтів основної групи (нормальний рівень вітаміну D в доопераційному періоді) клінічна гіпокальцемія спостерігалася у 36,37% проти 47,37% у контрольній групі. Ступінь важкості легкий та середній також спостерігалися рідше у основній групі порівняно з контрольною (27,27% та 38,16% відповідно). У пацієнтів з нормальним рівнем (25(OH)D) (>30 пг/мл) лабораторні гіпопаратиреоз та гіпокальцемія зустрічалися на 12,2% та 13,64% відповідно рідше, ніж у пацієнтів зі зниженим рівнем вітаміну D, хоча ця відмінність не набула статистичної достовірності. Наші результати ілюструють наявність впливу доопераційного гіповітамінозу D на підвищення частоти виникнення післяопераційної гіпокальцемії у пацієнтів, яким виконували тотальну тиреоїдектомію з приводу ДТЗ. А це означає, що термін перебування таких пацієнтів у стаціонарі буде довшим, а самі вони будуть потребувати відповідної корекції лікування. Висновки. Гіповітаміноз D спостерігається у 84% хворих з ДТЗ в доопераційному періоді. Дефіцит вітаміну D у крові хворих з ДТЗ збільшує ризик розвитку післяопераційного гіпопаратиреозу та лабораторної гіпокальцемії на 12,2% та 13,64% відповідно. Призначення препаратів вітаміну D з метою корекції гіповітамінозу D на доопераційному етапі зменшує вірогідність виникнення післяопераційної клінічної гіпокальцемії у хворих з ДТЗ окрім важкої форми та зменшує тривалість стаціонарного перебування хворих.