Вплив дезінтоксикаційної терапії на порушення водно-електролітного обміну при кетоацидотичних станах у пацієнтів із цукровим діабетом 1 типу - Пасєчко, Н. В.; Джула, М. А.; Радецька, Л. В.; Наумова, Л. В.; Кульчінська, В. М.; Крицький, Т. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2017)
Актуальність проблеми. Цукровий діабет (ЦД) відноситься до одного з найшвидше прогресуючих захворювань суспільства. Незважаючи на сучасні методи діагностики ЦД та достатній арсенал лікарських середників, які пропонують різні фармацевтичні фірми, досягти компенсації вдається менше ніж у 30% пацієнтів. Упродовж життя майже у 87% хворих на ЦД виникають гострі ускладнення. Саме тому пошук найефективніших та доступних методів лікування, з метою покращання електролітного обміну, та пришвидшення виведення пацієнта зі стану декомпенсації залишається досить актуальним.Мета дослідження: дослідити перебіг помірного кетоацидозу та оптимізувати методи його лікування; дослідити вплив пероральної регідратації глюкозо-сольовим розчином на електролітний баланс при діабетичному помірному кетоацидозі та порівняти ефективність лікування зі стандартною терапією.Матеріали та методи дослідження. Обстежено 30 хворих віком від 18 до 40 років із гострими ускладненнями ЦД у стані декомпенсації. Результати. Виявлено знижені показники електролітного балансу пацієнтів та пришвидшення компенсації їхньго стану при корекції електролітної недостатності.Висновки. Призначення пероральної регідратації глюкозо-сольовим розчином з дезінтоксикаційною метою вже через 24 години дозволяє достовірно знизити частоту клінічних проявів кетозу, а на 3-й день лікування повністю ліквідувати кетоацидоз у більшості пацієнтів. Глюкозо-сольовий розчин добре переноситься, доступний у використанні та має гарний профіль безпеки застосування, сприяє відновленню рівня електролітів в крові, порівняно з контрольною групою.