Вплив цукрового діабету 2 типу на ризик переломів у жінок різного віку в постменопаузному періоді - Кирилюк, М. Л.; Атанова, Я. О. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2017)
Мета дослідження – оцінка впливу цукрового діабету (ЦД) 2 типу на ризик переломів у жінок різного віку в постменопаузному періоді в залежності від стажу діабету та виду цукрознижувальної терапії.Матеріали та методи. Мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) було досліджено у 38 постменопаузних пацієнток із ЦД 2 типу (середній вік 64,36±1,95 року, середня тривалість діабету 10,68±1,88 року, середній рівень глікованого гемоглобіну 9,02±0,29 %). У групі контролю обстежено 27 практично здорових постменопаузних жінок (середній вік склав 59,62±2,59 року). Для оцінки 10-річного ризику переломів розраховували FRAX-індекс.Результати та обговорення. Результати роботи показали, що ЦД 2 типу у постменопаузних жінок нівелює вікові зміни індексу FRAX і, відповідно, ризику переломів. Тому у постменопаузних жінок хворих на ЦД 2 типу ризик переломів залишається однаково високим в обох вікових групах. Це свідчить про те, що жінки у постменопаузному періоді у віці до 60 років, які хворіють на ЦД 2 типу, знаходяться у групі підвищеного ризику виникнення переломів як променевої, плечової кістки, клінічно значущих переломів тіл хребців, стегнової кістки, так і шийки стегнової кістки. Дослідження 10-річної оцінки ризику переломів за індексом FRAX в залежності від стажу ЦД 2 типу показало вірогідне збільшення ризику перелому шийки стегнової кістки при стажі діабету більше 10 років у порівнянні із контролем (1,07±0,2% vs 0,58±0,11%, P <0,05), а міжгрупові стажеві відмінності стастично не значущі. Висновки. Цукровий діабет 2 типу у постменопаузних жінок нівелює вікові зміни ризику переломів. Показано збільшення 10-річного ризику переломів шийки стегнової кістки при тривалості діабету більше 10 років.