Можливості застосування протоколу ERAS у пацієнтів із тиреотоксикозом при тиреоїдектоміях - Тарасенко, С. О.; Дубров, С. О.; Лукавська, Е. В.; Кащенко, М. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2017)
Мета роботи – оцінка результатів упровадження елементів протоколу прискореного відновлення після операцій (ERAS/«fast-track surgery») у комплексі анестезіологічного менеджменту пацієнтів із тиреотоксикозом, яким виконуються тиреоїдектомії в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру. Матеріали та методи. Пацієнти розподілені на дві групи: група «збалансована аналгезія-пропофол» (ЗА-П) – 44 хворих, група «контроль-пропофол» (К-П) – 41 хворий. Всім хворим із тиреотоксикозом була виконана тиреоїдектомія в умовах загальної анестезії та штучної вентиляції легень. В групі ЗА-П перед початком загальної анестезії була виконана білатеральна блокада поверхневого шийного сплетіння (ББПШС) як компонент ЗА. Проводилася оцінка болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), споживання наркотичних і ненаркотичних анальгетиків, частоти та виразності післяопераційної нудоти та блювання (ПОНБ) протягом перших 24 годин післяопераційного періоду. Результати та обговорення. Застосування ЗА у вигляді ББПШС на тлі базової анестезії пропофолом в групі ЗА-П забезпечувало інтраопераційну опіоїдзберігаючу дію: достовірне (p<0,05) зниження інтраопераційного споживання фентанілу до 353,4±15,4 мкг за операцію у порівнянні з групою К-П (443,7±19,3 мкг). Завдяки високій ефективності ББПШС в групі ЗА-П не було доцільності в застосуванні наркотичних анальгетиків у післяопераційному періоді на відміну від групи К-П, де вони були застосовані у 92,7% хворих. Біль за шкалою ВАШ в групі ЗА-П був слабкий і достовірно (p<0,05) менш виразний, ніж у групі К-П. Комплекс ЗА дозволив достовірно (p<0,05) збільшити частку пацієнтів без ПОНБ до 77,3% групі ЗА-П порівняно з 51,2% у групі К-П. Досягнуто достовірне зниження загальної суми балів за шкалою ПОНБ в групі ЗА-П до 0,36±0,11. Висновки. Імплементація елементів протоколу ERAS дає змогу покращити перебіг периопераційного періоду при тиреоїдектоміях, а саме забезпечує інтраопераційну та післяопераційну опіоїд-зберігаючу дію, відмову від застосування опіоїдів після операції, високий рівень знеболення в післяопераційному періоді, зменшення частоти і виразності ПОНБ, рівня споживання НПЗП.