Зміни кишкового мікробіому як важливий фактор ризику розвитку метаболічних захворювань - Ткач, С. М.; Ларін, О. С.; Підаєв, А. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2017)
В огляді висвітлено сучасні уявлення про роль кишкової мікробіоти та її геному в розвитку таких метаболічних захворювань як ожиріння та цукровий діабет. Показано, що кишкова мікробіота впливає на зміни енергетичного балансу (підвищення отримання енергії з нутрієнтів) та імунітету (сприяння розвитку запалення та аутоімунних процесів), що призводять до метаболічної дисфункції, зокрема, до ожиріння, резистентності до інсуліну або його дефіциту. Розглянуто конкретні зміни складу кишкової мікробіоти та її функцій у пацієнтів з ЦД 1 та 2 типу, а також з ожирінням. Зроблено висновок, що кишкова мікробіота відіграє важливу роль в посиленні захисного кишкового бар'єру та регуляції запалення, а вплив на її характерні зміни, що є патофізіологічними особливостями ЦД 1 та 2 типу, сьогодні розглядається як важлива загальна ціль для майбутніх превентивних підходів при цьому захворюванні.