Хірургічна тактика при локалізації пухлини щитоподібної залози в задньому середостінні - Завгородній, С. М.; Перцов, В. І.; Телушко, Я. В.; Савченко, С. І.; Данилюк, М. Б. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
В статті описано рідкісний клінічний випадок загрудинного розташування раку щитоподібної залози – у задньому середостінні. При цьому пухлина розміром до 11 см у діаметрі виходить з нижнього полюса правої частки щитоподібної залози та опускається загрудинно з відтісненням назовні внутрішньої яремної вени та загальної сонної артерії. Пухлина опускається у заднє середостіння, позаду підключичної артерії та вени, ззаду прилягає до стравоходу, медіально – до трахеї, попереду – до верхньої порожнистої вени, межує з нижньо-зовнішнім півколом дуги підключичної вени, знизу справа – з правим головним бронхом, викликаючи при цьому компресію вказаних структур. При такій локалізації пухлини та її розмірах під час виконання оперативного втручання з шийного доступу можуть виникати серйозні технічні складнощі, а стернотомія не забезпечує адекватного і безпечного доступу до неї. Отже, найбільш раціональним доступом у випадку загрудинного зоба з локалізацією в задньому середостінні може бути комбінація торакотомії в п’ятому міжребер’ї з шийним коміроподібним доступом по передній поверхні шиї.