Патогенетична роль кишкового дисбіозу в розвитку ожиріння та цукрового діабету 2 типу - Ларін, О. С.; Ткач, С. М.; Тимошенко, О. С.; Юзвенко, Т. Ю. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
У статті висвітлені сучасні погляди на роль кишкового дисбіозу в розвитку ожиріння та цукрового діабету 2 типу. Зокрема, ці метаболічні розлади чітко асоційовані із зниженням різноманіття кишечної мікробіоти та підвищенням числа штамів, що найбільш ефективно добувають енергію з продуктів харчування. Такі відмінності у складі кишкової мікробіоти можуть бути застосовані як ранні діагностичні маркери розвитку цукрового діабету 2 типу у пацієнтів підвищеного ризику. Трансплантація кишкової мікробіоти від худих чоловічих донорів реципієнтам з метаболічним синдромом приводить до значного поліпшення чутливості до інсуліну в поєднанні з підвищенням різноманіття кишечної мікробіоти, в тому числі особливих бутират-продукуючих бактеріальних штамів, що володіють позитивними метаболічними ефектами.