Прихована ішемія нижніх кінцівок у хворих на діабетичну периферичну полінейропатію без уражень магістральних артерій - Горобейко, М. Б. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета роботи – вивчити поширеність ішемії тканин нижніх кінцівок серед хворих на діабетичну невропатію при збереженій прохідності магістральних артерій та встановити її зв’язок з тривалістю захворювання, рівнем компенсації цукрового діабету (ЦД), курінням. Матеріали та методи. Обстежено 178 хворих на цукровий діабет 2 типу з явищами вираженої периферичної полінейропатії. Виключалися інші можливі причини нейропатії – метаболічні порушення, крім цукрового діабету. Для виключення наявності оклюзій магістральних артерій нижніх кінцівок досліджували прохідність артерій. Усім хворим вимірювали парціальний тиск кисню (ТсРО2). Обстежено 178 хворих (82 чоловіків і 96 жінок) віком від 39 до 62 років. Середній вік чоловіків становив (48,56±9,23) року, жінок – (51,58±8,35) року. Середній рівень глікованого гемоглобіну у чоловіків – 8,97+2,53%, у жінок – 8,39+1,87%. Тривалість перебігу ЦД становила до 7 років у 28 чоловіків та 34 жінок, 7–10 років – у 36 чоловіків та 44 жінок, більше 12 років – у 18 чоловіків та 18 жінок. Курцями на момент обстеження були 33 чоловіків та 13 жінок. Результати та обговорення. ТсРО2 у тканинах стоп був знижений порівняно з нормою у 139 (78%) пацієнтів. У інших 39 цей показник перебував у межах 55–63 мм рт.ст. Статистичної залежності рівня ТсРО2 від глікованого гемоглобіну не було виявлено, окрім того факту, що в усіх шістьох пацієнтів з рівнем глікованого гемоглобіну >10,0% рівень ТсРО2 не перевищував 30 мм рт.ст., що вказує на критичну ішемію нижніх кінцівок. Проте плечо-гомілковий індекс в усіх хворих був у межах 0,87–1,04, тобто відсутні ознаки ангіопатій судин великого діаметра. Через малу вибірку не було отримано достовірних відмінностей між групами курців і некурців. Також не виявлено достовірних відмінностей між чоловіками та жінками як у цілому, так і в межах груп дослідження. Наочною виявилася різниця показників ТсРО2 залежно від стажу діабету з достовірною тенденцією до зниження киснезабезпечення нижніх кінцівок прямо пропорційно тривалості захворювання. Отримана пряма статистично достовірна залежність ступеня тканинної ішемії нижніх кінцівок від тривалості ЦД з найгіршими показниками ТсРО2 у хворих з діабетичним стажем понад 12 років. Висновки. У зв’язку з інструментально підтвердженою відсутністю оклюзій артерій гомілок великого та середнього калібру зроблено висновок, що причинами прихованої ішемії стоп є розвиток артеріоло-венулярного шунтування.-