Стан кісткової тканини за синдрому тиреотоксикозу - Паньків, І. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета дослідження – встановити вплив підвищеного функціонального стану щитоподібної залози (ЩЗ) на характеристики кісткової тканини за даними ультразвукової денситометрії і лабораторних методів дослідження. Матеріали та методи. У дослідження було включено 80 пацієнтів репродуктивного віку із синдромом тиреотоксикозу. Функціональний стан ЩЗ оцінювали за допомогою визначення базальних концентрацій тиреотропного гормону і вільного тироксину в сироватці крові. Визначали рівень остеокальцину, β-ізомера C-кінцевого телопептиду колагену І типу. Для оцінки структурно-функціонального стану кісткової тканини використовували метод ультразвукової денситометрії за допомогою кількісного кісткового ультрасонометра Sahara. Результати та обговорення. В осіб з підвищеною функцією ЩЗ, за даними ультразвукової денситометрії, зміни показників мінеральної щільності кісткової тканини виявлені у 29 (52,7%) випадках, з них остеопенія – у 22 (40%) і остеопороз – у 7 (12,7%). Основним чинником, що призводить до зниження мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ) в обстежених пацієнтів, є надмірна продукція тиреоїдних гормонів, а також лікування супресивними дозами левотироксину. Зміни кісткового ремоделювання у пацієнтів з тиреотоксикозом проявляються як посиленням резорбції, так і посиленням кісткового реформування. Лікування супресивними дозами левотироксину сприяє як активації резорбції, так і формуванню кістки. Встановлено доцільність використання скринінгового дослідження п’яткової кістки методом ультразвукової денситометрії для виявлення ранніх порушень МЩКТ в осіб з тиреоїдної патологією. Висновки. Встановлені чинники (надмірна продукція гормонів ЩЗ, прийом препаратів тиреоїдних гормонів в супресивній дозі) і механізми негативного впливу (стимуляція остеокластичної активності, зниження остеобластної активності) на стан кісткової міцності у хворих із синдромом тиреотоксикозу.