Стан тиреоїдної функції у дівчат із синдромом Шерешевського-Тернера з різним каріотипом - Зелінська, Н. Б.; Шевченко, І. Ю.; Глоба, Є. В.; Погадаєва, Н. Л. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета дослідження – визначення частоти порушень функції щитовидної залози та підвищеного рівня антитіл до тиреоїдної пероксидази (АТПО) в дітей із СШТ. Матеріали і методи. Проведено аналіз рівнів ТТГ, вТ4, АТПО в сироватці крові 379 дівчат із СШТ у віці від 8 місяців до 17 років. Аналіз показників проводили залежно від каріотипу і віку дитини за даними національного реєстру дітей із затримкою зросту і власних досліджень. Результати та обговорення. Порушення тиреоїдної функції визначено у 41,43% дівчат із СШТ, зокрема у 27,18% – мінімальну тиреоїдну недостатність, у 6,59% – субклінічний гіпотиреоз, у 5,54 % – маніфестний гіпотиреоз, у 2,12% – субклінічний гіпертиреоз. Найбільша кількість хворих з різними порушеннями функції щитовидної залози – 44,90% спостерігалась у віці старше 12 років та у разі структурних аномалії хромосоми Х. Підвищений рівень АТПО виявлено у 48,45% хворих із СШТ, зокрема найбільша кількість (у 52,00%) було виявлено за структурних аномалій хромосоми Х. Кількість пацієнтів з підвищеним рівнем АТПО достовірно (р < 0,05) зростає з віком і є найбільшою у віці старше за 12 років (у 61,90%).