Роль кишкової мікробіоти у розвитку ожиріння та інсулінорезистентності - Ткач, С. М.; Тимошенко, О. С.; Дорофєєва, Г. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
В огляді описано взаємозв’язок між дисбалансом кишкової мікробіоти та розвитком ожиріння, інсулінорезистентності (ІР). Показані метаболічні, імуногенні ефекти кишкової мікробіоти на організм в цілому, особливості її складу та поділ на «ентеротипи», патогенетичні механізми впливу на хронічне системне запалення, що супроводжує ожиріння та ІР. Представлені види модифікації кишкової мікробіоти як один з методів профілактики та лікування багатьох захворювань, в тому числі ожиріння та ІР.