Сучасні підходи до медикаментозної профілактики цукрового діабету 2-го типу - Паньків, В. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
В лекції обговорюються загальна концепція та доказова база профілактики цукрового діабету (ЦД) 2-го типу в контексті патогенезу захворювання. За останні роки було проведено декілька рандомізованих контрольованих досліджень, присвячених вивченню впливу модифікації способу життя та фармакологічних втручань на ймовірність розвитку ЦД 2-го типу в осіб високого ризику. Ці дослідження продемонстрували, що кількість вперше захворілих на ЦД впродовж 3-6-річного періоду можна значно зменшити. Тому фокус обговорення тактики боротьби із ЦД 2-го типу зсувається з відносно вузької тематики лікування захворювання на ширше коло питань його профілактики: запобігання розвитку та раннє лікування ЦД із метою стабілізації або зворотного розвитку захворювання. Приділено увагу можливостям використання нових підходів у клінічній практиці з урахуванням патогенетичних особливостей ЦД і результатів клінічних досліджень