Нові підходи до діагностики доброякісних захворювань матки у жінок репродуктивного віку з метаболічним синдромом - Яроцький, М. Є.; Дем'яненко, Л. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета дослідження – встановлення особливостей перебігу доброякісних захворювань матки у жінок репродуктивного віку з метаболічним синдромом (МС). Матеріали та методи. Обстежено 120 жінок, які розподілили на три групи: I – жінки репродуктивного віку з МС і доброякісними захворюваннями матки (50 осіб), II – жінки репродуктивного віку з доброякісними захворюваннями матки без МС (50 осіб), III – практично здорові жінки (20 осіб). Стан гіпоталамо-гіпофізарнояєчникової системи вивчали шляхом визначення рівня гонадотропних і статевих стероїдних гормонів радіоімунним методом за допомогою стандартних наборів. Оперативне лікування з приводу доброякісних захворювань матки проводили методами лапаротомії та ендоскопії з подальшим морфологічним та імуногістохімічним дослідженням видаленого матеріалу. Результати та обговорення. Виявлено, що у жінок із доброякісними захворюваннями матки та МС показники ФСГ і ЛГ є вищими, ніж у жінок із доброякісними захворюваннями матки без МС та осіб контрольної групи, рівень пролактину був нормальним в усіх групах. Показники естрадіолу свідчать про гіперестрогенну функцію яєчників і прогестеронову недостатність, які були найбільш вираженими у жінок із МС. Крім того, звертає на себе увагу підвищення рівня андрогенів у жінок із доброякісними захворюваннями матки та МС порівняно з показниками інших груп. За результатами імуногістохімічних досліджень виявлено андрогенові рецептори у тканинах міом та ендометрію у жінок I групи, у жінок II групи експресії андрогенових рецепторів не виявлено. Висновки. Визначені особливості дають можливість застосовувати антиандрогени та інгібітори ароматаз у лікуванні доброякісних захворювань матки у жінок із метаболічним синдромом.