Хірургічне лікування патології щитоподібної залози із застосуванням технології LigaSure - Єрмакова, Т. В.; Дейкало, І. М.; Шидловський, О. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – з’ясувати ефективність технології LigaSure у формуванні надійного гемостазу та морфологічної основи якості утвореного згустка, а також морфофункціонального стану паренхіми щитоподібної залози, залишеної після гемітиреоїдектомії. Матеріали і методи. Проаналізовано результати оперативного лікування на базі хірургічного відділення Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги 50 хворих із вузловим зобом за 2013 рік порівняно з результатами хірургічного лікування 50 хворих із вузловим зобом за 2010 рік. У пацієнтів, прооперованих 2010 року, за даними медичних карт стаціонарних хворих, для гемостазу під час операції використовувався традиційний лігатурний метод і монополярна електрокоагуляція, довжина доступу складала 6-8 см. Натомість у пацієнтів, оперованих у 2013 році, з метою створення гемостазу під час операції використовували апарат LigaSure. Видалену частку щитоподібної залози відправляли на морфологічне дослідження. Результати та обговорення. За результатами гістологічного дослідження, у ділянці дії високочастотного струму LigaSure зареєстровано локальний коагуляційний некроз. Про наявність некрозу свідчили контури фолікулів без забарвлення структур, що місцями були просякнуті еритроцитами в стані гемолізу. Цитоплазма тиреоцитів і міжклітинна тканина були еозинофільними, ядра не визначалися. У просвіті внутрішньоорганних кровоносних судин утворювався коагуляційний тромб гомогенної структури, який щільно прилягав до стінок судин, що вказує на створення надійного та якісного гемостазу у ділянці безпосереднього впливу високочастотного струму. У перифокальній ділянці виявлялися ознаки адаптаційно-пристосувальних процесів на тлі виражених порушень мікроциркуляції. Висновки. Застосування технології LigaSure під час операцій на щитоподібній залозі поліпшує якість хірургічного лікування хворих за рахунок зменшення величини інтраопераційної крововтрати, тривалості оперативного втручання та поопераційного стаціонарного лікування. Крім того, дана технологія дозволяє з меншого доступу виконати якісно оперативне втручання, що поліпшує косметичний ефект.