Особливості преконцепції у жінок із невиношуванням вагітності на тлі домінування андрогенів - Семенюк, Л. М.; Воронкова, Н. М.; Яроцька, К. М. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Репродуктивне здоров’я жінки тісно пов’язано з процесами відтворення населення і є показником розвитку суспільства. Ранні втрати вагітності розглядають не лише як важливу складову та невід’ємний елемент природного відбору, а й як перший прояв серйозних патологічних змін, що у 30% випадків є причинами подальших репродуктивних втрат. Мета дослідження – проаналізувати індекс слизового циклу у жінок із невиношуванням вагітності, поєднаним із патологією репродуктивної системи на тлі гіперандрогенії, на етапі планування вагітності як маркера відновлення фертильності. Матеріали та методи. Розроблено схему поетапної прегравідарної підготовки жінок із невиношуванням вагітності на тлі гіперандрогенії. Результати та обговорення. Досліджено особливості преконцепції у жінок із невиношуванням вагітності на тлі домінування андрогенів і супутньої гінекологічної патології. Встановлено, що відновлення менструальної функції свідчить про нормалізацію гормонального балансу, але не про відновлення репродуктивної функції. Висновки. Поетапна патогенетична терапія дозволяє відновити нормальний слизовий цикл. Використання індексу слизового циклу дозволяє виділити найсприятливіший для зачаття період і є об’єктивним маркером фертильності жіночого організму.