Обробка даних опитувальника SF-36 із використанням калькулятора, створеного у середовищі MS Excel у пацієнтів після операцій на щитоподібній залозі - Товкай, О. А.; Паламарчук, В. О.; Куц, В. В.; Квітка, Д. М.; Юзвенко, Т. Ю. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2024)
Міжнародно визнаний неспецифічний опитувальник для визначення якості життя SF‑36v2 широко використовують у різних галузях медицини. Попри зручність його застосування на етапі анкетування, складність процедури подальшої обробки результатів обмежує використання опитувальника, оскільки потребує багато уваги та часу. Мета роботи — створити відносно простий і зручний у роботі інструмент для обробки результатів анкетування без використання спеціалізованого програмного забезпечення. Матеріали та методи. Проаналізовано можливість застосування електронних таблиць MS Excel для створення калькулятора для обробки результатів анкетування за допомогою опитувальника SF‑36 з функцією обрахунку даних, отриманих для групи пацієнтів. Результати. Розроблено в середовищі MS Excel калькулятор «Calc_SF‑36‑ukr» для обробки результатів анкетування за допомогою опитувальника SF‑36. Отриманий засіб дає змогу швидко виконувати необхідні обчислення без безпосередньої участі дослідника. Установлено, що розрахунки, зроблені за допомогою калькулятора «Calc_SF‑36‑ukr», є коректними та відповідають результатам, отриманим за допомогою альтернативних засобів. Висновки. Використання розробленого калькулятора для обробки даних анкетування за допомогою опитувальника SF‑36 значно прискорює та полегшує процес отримання результату. Електронна обробка даних зменшує кількість помилок, пов’язаних з людським чинником. Розроблений калькулятор дає змогу отримувати підсумкові результати для групи пацієнтів за допомогою одного програмного засобу. Подальше вдосконалення розробленого інструменту відбуватиметься шляхом підвищення зручності введення первинних даних і зменшення ймовірності випадкових помилок, додавання функції пошуку результатів окремого пацієнта, підсилення захисту розрахункової частини від випадкових змін тощо. Розроблений калькулятор можна використовувати в наукових дослідженнях і практичній роботі.