Гіпоандрогенізм та репродуктивна функція — проблемно-орієнтований підхід до планування вагітності. Огляд літератури - Чернуха, Л. С. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Розглянуто прегравідарну підготовку в жінок із ендокринними дисбалансами як складну проблему, що потребує залучення в процес обстеження мультидисциплінарної команди лікарів: ендокринологів, терапевтів, гастроентерологів, за потреби — імунологів, дієтологів і гематологів. Це зумовлено частотою супутньої соматичної патології та обтяженим акушерсько‑гінекологічним анамнезом таких жінок (порушенням менструального циклу, безпліддям, невиношуванням вагітності, самовільними абортами, високою частотою гіперпластичних захворювань та запальних процесів жіночих геніталій). Розлади гормонального гомеостазу в жінок із ендокринопатіями призводять до прозапальної спрямованості їхнього імунітету, оксидантного стресу, що порушують процес фолікулогенезу й спричиняють метаболічні та морфологічні зміни в рецепторних органах як жіночих геніталій, так і інших органів ендокринної системи (щитоподібна залоза, надниркові залози), формуючи хибне коло патологічних процесів в ендокринному балансі жіночих стероїдів, що супроводжується порушеннями в системі гомеостазу всього організму. З огляду на дані літератури, автори дійшли висновку про етапність обстеження жінок із гіпоандрогенізмом на догравідарному етапі. На нашу думку, у разі природної вагітності першим етапом є визначення основного місця локалізації патології — центрального механізму (порушення гіпоталамо–гіпофізарно–яєчниково–тиреоїдно–наднирникового ланцюга), генетичних ферментативних поліморфізмів, дефіциту/недостатності вітаміну D та їх усунення. Другим етапом оцінюють стан органів‑рецепторів (ендометрій, ендоцервікальні залози, вагінальний епітелій), органів детоксикації та за потреби проводять їх корекцію. Третім етапом забезпечують умови для повноцінної овуляції та транспорту гамет. Четвертий етап — підтримка ранньої вагітності, профілактика, рання діагностика та лікування вагінальних інфекцій. Спостереження вагітної ведуть разом із фахівцем з виявленої коморбідної патології (генетик, гематолог, гастроентеролог, терапевт, ендокринолог, психотерапевт тощо). Для створення чітких алгоритмів прегравідарної підготовки у жінок із гіпоандрогенізмом залежно від репродуктивного віку, акушерсько‑гінекологічного анамнезу, методів подолання безпліддя необхідно провести додаткові дослідження.