Скринінг синдрому обструктивного апное сну у пацієнта з метаболічним синдромом. Клінічний випадок - Юзвенко, В. С.; Товкай, О. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Останнім часом увагу дослідників привертає синдром обструктивного апное сну (СОАС) через його велику поширеність. Установлено, що СОАС належить до потенційно модифікованого чинника ризику розвитку серцево‑судинної патології. Згідно із сучасним визначенням, обструктивне апное сну розглядають як респіраторну зупинку під час сну із припиненням або значним (> 90% від базового рівня) обмеженням інспіраторного повітряного потоку тривалістю ≥ 10 с на тлі існуючих дихальних зусиль. Ступінь тяжкості СОАС визначають за індексом апное/гіпопное, тобто частотою дихальних пауз на годину. Тому необхідне проведення скринінгу СОАС в осіб із чинниками ризику (немодифікаційними та модифікаційними). Описано клінічний випадок пацієнта М., 46 років. Індекс маси тіла — 51,8 кг/ м2, зріст — 173 см, маса тіла — 155 кг, що відповідає ожирінню III ст. Обвід талії — 131 см. Артеріальний тиск на момент консультації — 150/90 мм рт. ст. Індекс HOMA — 14,6, глікований гемоглобін — 5,9%, глюкоза у плазмі крові натще — 6,0 ммоль/ л. Проведено респіраторний кардіомоніторинг SOMNO check micro для скринінгу СОАС. Це дослідження дає змогу зафіксувати та оцінити порушення дихання під час сну, а також визначити ризик виникнення серцево‑судинних подій у майбутньому. Аналіз результатів обстеження виявив майже 100 зупинок дихання (апное) на годину, середня сатурація — 81% за ніч. Установлено діагноз: СОАС, тяжка форма. Тяжка нічна гіпоксемія. Переддіабет. Стеатогепатоз. Недостатність вітаміну D. Рекомендовано проведення полісомнографії та вирішення питання щодо CPAP‑терапії. Синдром обструктивного апное сну — це чинник виникнення серцево‑судинних подій у майбутньому та предиктор ускладнення супутніх патологій. Цей синдром часто діагностують у пацієнтів з ожирінням та іншими компонентами метаболічного синдрому, що потребує широкого впровадження скринінгу на наявність СОАС у таких осіб. Пацієнтам з метаболічним синдромом, які мають чинники ризику СОАС та симптоми чи ознаки, асоційовані зі збільшенням поширеності СОАС, слід рекомендувати обстеження на наявність обструктивних дихальних подій під час сну.