Ендокринна орбітопатія: основні аспекти діагностики та лікування. Огляд літератури - Прусак, О. І.; Петренко, О. В.; Денисюк, О. Ю.; Копчак, А. В.; Чепурний, Ю. В.; Слободянюк, А. С. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Проаналізовано дані літератури щодо основних підходів до діагностики та лікування пацієнтів з ендокринною орбітопатією, які застосовували в минулому, та сучасні рекомендації EUGOGO‑2021 (The 2021 European Group on Graves’ orbitopathy (EUGOGO) clinical practice guidelines for the medical management of Graves’ orbitopathy). Підходи до діагностики та лікування ендокринної орбітопатії змінювалися завдяки розвитку науки і кращому розумінню етіології та патогенезу цього захворювання. Застосування лікування першої та другої лінії середньотяжкої і активної ендокринної орбітопатії та хірургічна декомпресія орбіти мають переваги і недоліки. В EUGOGO‑2021 рекомендовано оцінювати якість життя пацієнтів до та після лікування (медикаментозного, хірургічного), але приділено недостатньо уваги виявленню і корекції нервово‑психологічних розладів. Біопсихосоціальна медична модель забезпечить комплексний підхід до діагностики та менеджменту пацієнтів з ендокринною орбітопатією. Діагностика та лікування пацієнтів з ендокринною орбітопатією потребують мультидисциплінарного підходу із залученням променевого діагноста, ендокринолога, офтальмолога, щелепно‑лицевого хірурга та психіатра для призначення кортикостероїдів, променевої терапії, хірургічного лікування та корекції нервово‑психологічних розладів залежно від активності, тяжкості та тривалості захворювання. Використання індивідуального підходу при лікуванні пацієнтів з ендокринною орбітопатією необхідне для отримання оптимальних результатів лікування.