Взаємозв’язок між рівнями вітаміну D та лептину в осіб з інсулінорезистентністю - Юзвенко, Т. Ю.; Паньків, В. І.; Козачук, Є. С.; Корсак, Ю.; Конвіссер, А.; Остапенко, Т. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
За даними досліджень установлено, що рівень вітаміну D пов’язаний з інсулінорезистентністю (ІР) та наявністю цукрового діабету (ЦД) 2 типу. Підтверджено значення вітаміну D у розвитку ІР та ЦД 2 типу в осіб із надмірною масою тіла та ожирінням. У попередніх дослідженнях виявлено високу частоту дефіциту та недостатності вітаміну D (25(OH) D) у хворих на ЦД 2 типу. Відсутня інформація про зв’язок між гіповітамінозом D і гіперлептинемією. Не встановлено, чи відрізняється ця асоціація в осіб з ІР та без неї. Мета роботи — дослідити взаємозв’язок між (25(OH)D) і лептином в осіб з ІР та без неї. Матеріали та методи. Під спостереженням перебували 76 осіб, яких розподілили на дві групи дослідження (по 38 пацієнтів у кожній групі). До першої групи залучили осіб з ІР (індекс HOMA IR >2,7), до другої — пацієнтів без ІР (індекс HOMA IR <2,7). Проведено порівняння вмісту 25(OH)D та лептину, антропометричних і біохімічних параметрів у групах та вивчено кореляційний зв’язок між 25(OH)D, лептином та індексом HOMA‑IR. Результати. В осіб з ІР зафіксовано статистично значущо нижчий рівень 25(OH)D і статистично значущо більший вміст лептину порівняно з пацієнтами без ІР. У жінок концентрація 25(OH)D була статистично значущо нижчою, вміст лептину — статистично значущо більшим порівняно з показниками у чоловіків. Виявлено статистично значущий обернено пропорційний зв’язок між рівнями 25(OH)D у сироватці крові та лептину. У жінок на відміну від чоловіків цей зв’язок був статистично значущим (відповідно r=–0,4; p=0,04 і r=–0,042; p=0,8). Установлено сильний обернено пропорційний зв’язок між індексом HOMA IR та рівнем 25(OH)D лише в осіб з ІР, а також прямо пропорційний зв’язок між індексом HOMA‑IR та рівнем лептину в сироватці крові (r=+0,27; p=0,015). Висновки. Виявлено вищий вміст циркулюючого лептину та нижчий рівень 25(OH)D в осіб з ІР. Концентрація 25(OH)D обернено пропорційно пов’язана з рівнем лептину, особливо у жінок.