Стан забезпечення вітаміном D в осіб з інсулінорезистентністю - Бобрик, М. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Роль вітаміну D у розвитку інсулінорезистентності та метаболічного синдрому ґрунтується на тому, що вітамін D є прогормоном, що бере участь у більшості ключових біологічних процесів, адже його рецептори представлені майже в усіх тканинах людського організму. Низка авторів продемонстрували зв’язок між рівнем вітаміну D і цукровим діабетом 2 типу, метаболічним синдромом та інсуліно‑ резистентністю. Мета роботи — оцінити рівень забезпечення вітаміном D в осіб з інсулінорезистентністю порівняно з особами без інсулінорезистентності та провести градацію тяжкості дефіциту вітаміну D в обох категоріях обстежених. Матеріали та методи. У дослідження було залучено 243 особи віком від 18 до 74 років. Серед пацієнтів було 176 (72,43%) жінок та 67 (27,57%) чоловіків. Групи чоловіків та жінок були порівнянні за віковим складом. Оскільки середній вік у досліджуваній групі становив (39,5±14,8) року, пацієнтів розподілили на дві групи: <40 років і ³ 40 років. Визначали рівень 25‑гідроксивітаміну D (25(ОН)D), глікованого гемоглобіну (HbA1c), глюкози та інсуліну. Розраховували індекс НОМА. Результати. Серед обстежених виявлено 71 особу з інсулінорезистентністю: 29 — у віковій групі до 40 років і 42 — у віковій групі понад 40 років. В останній групі була вищою частота виявлення підвищеного рівня HbA1c (5,7—6,4%), який відповідає діагнозу переддіабет, — 46,3% проти 3,64% у групі осіб віком до 40 років. У групі пацієнтів з індексом НОМА >2,5 частота виявлення нормального рівня HbA1c знижувалася до 56,1% і зростала частота виявлення підвищеного вмісту HbA1c до 36,59%. Середній рівень 25(ОН)D статистично значущо був вище у пацієнтів з нормальним індексом НОМА (< 2,5) — 82,4 нмоль/ л, тоді як в осіб з індексом НОМА >2,5 цей показник становив 63,7 нмоль/ л, що відповідає стану недостатності вітаміну D (р=0,003). Висновки. Рекомендовано оцінювати дефіцит вітаміну D в осіб з інсулінорезистентністю за допомогою лабораторного визначення рівня 25(ОН)D. За наявності недостатності або дефіциту вітаміну D слід розглянути можливість його медикаментозного заміщення для профілактики прогресування інсуліно‑ резистентності.