Фолікулярні карциноми щитоподібної залози — сучасний стан проблеми та віддалені результати лікування - Болгов, М. Ю.; Зелінська, Г. В.; Таращенко, Ю. М.; Мельник, М. Д. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Фолікулярні пухлини щитоподібної залози (ЩЗ) залишаються складною категорією як для цитологічної, так і для гістологічної діагностики, що пов’язано з відсутністю надійних клітинних ознак злоякісності. Важливим нововведенням класифікації 2022 р. є поява групи новоутворень ЩЗ низького ризику, яка посіла проміжне місце між групами доброякісних та злоякісних новоутворень. Попри успіхи у цитологічній діагностиці новоутворень ЩЗ, існують невирішені питання, пов’язані з діагностикою фолікулярних неоплазій, які вважають «сірою зоною» цитологічної діагностики. Мета роботи — провести ретроспективний аналіз віддалених результатів діагностики та хірургічного лікування пацієнтів з фолікулярними карциномами (ФК) ЩЗ. Матеріали та методи. Матеріалом дослідження були результати лікування 113 пацієнтів, прооперованих у хірургічній клініці Інституту ендокринології та обміну речовин імені В. П. Комісаренка НАМН України з приводу ФК ЩЗ, які мали доопераційний цитологічний висновок лабораторії цієї установи та перебували під спостереженням спеціалістів не менше п’яти років (максимальний термін — 35 років). Результати. У 24,8% випадків установлено групу Bethesda IV («фолікулярна неоплазія»). Цитологічний висновок про злоякісний процес (Bethesda VI) чи підозру на нього (Bethesda V) мали 27,4% пацієнтів (15,0 та 12,4% відповідно). У 41,6% випадків визначено групу Bethesda II («доброякісний процес»), тобто сумнівів у доброякісності утворення не було. За остаточним патологічним діагнозом до широкоінвазивних ФК віднесено 8 випадків, до ангіоінвазивних — 15, до малоінвазивних — 90. На поєднання ознак ФК ЩЗ з папілярною вказано в 5 випадках, у 4 з них були наявні при малоінвазивних ФК, в 1 — при широкоінвазивній. Отримані дані свідчать про сприятливий прогноз малоінвазивних ФК та підтверджують думку, що вони переважно не потребують радіойодтерапії. Виконання остаточної тиреоїдектомії є дискусійним питанням. Висновки. Отримані дані свідчать, що ФК ЩЗ залишаються складними для діагностики та прогнозування, але у більшості випадків ефективно виліковуються. У минулі десятиріччя ставлення до всіх ФК було «агресивнішим», що потребує перегляду з огляду на нові дані та відповідає сучасним світовим тенденціям.