Вплив холекальциферолу на когнітивну діяльність у хворих на гіпотиреоз і автоімунний тиреоїдит - Камишна, І. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Автоімунний тиреоїдит характеризується лімфоцитарною інфільтрацією, що може призвести до поступової втрати тканини та погіршення функціонального стану щитоподібної залози. За даними досліджень, навіть за нормальної функції щитоподібної залози автоімунний тиреоїдит може спричинити нейрозапалення, що призводить до емоційних змін і психічних розладів. Хоча механізм повністю не з’ясований, деякі дослідження показують, що вітамін D має сприятливий вплив на автоімунні захворювання щитоподібної залози. У клінічних дослідженнях установлено зв’язок між рівнем вітаміну D у сироватці крові та порушенням когнітивної функції у пацієнтів з автоімунним тиреоїдитом. Мета роботи — дослідити вплив холекальциферолу на когнітивну функцію у пацієнтів з гіпотиреозом на тлі автоімунного тиреоїдиту у західноукраїнській популяції. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 56 пацієнтів з гіпотиреозом, який виник унаслідок автоімунного тиреоїдиту. Пацієнтів розподілили на дві групи. Хворі першої групи (n=28) отримували холекальциферол у дозі 4000 МО/ добу (28 000 МО/ тиж) і левотироксин ((88,39±12,70) мкг/ добу), хворі другої групи (n=28) — лише левотироксин ((87,50±12,73) мкг/ добу). Когнітивні функції оцінювали за допомогою Mini‑Mental State Examination (MMSE) на початку і в кінці 12‑тижневого курсу лікування. Результати. За даними тесту MMSE, у пацієнтів з легким ступенем деменції когнітивні показники поліпшилися до помірних (переддементних) порушень. У групі пацієнтів, які отримували холекальциферол і левотироксин, після лікування частка хворих з помірними (переддементними) когнітивними порушеннями зменшилася з 50,0 до 21,4%, тоді як у групі пацієнтів, які приймали лише левотироксин, статистично значущих змін не відзначено. Нормалізацію когнітивної функції за результатами тесту MMSE зареєстровано у 78,6% пацієнтів першої групи (до лікування — у 28,6%) та 50,0% — другої групи (до лікування — у 21,4%). Висновки. Пацієнтам з гіпотиреозом на тлі автоімунного тиреоїдиту слід призначати додаткові дози вітаміну D для поліпшення когнітивної функції.