Рівень фракталкіну у хворих на цукровий діабет 2 типу із різною масою тіла - Кобринська, О. Я. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Ожиріння і цукровий діабет (ЦД) у більшості випадків розглядають як супутні патології. Ризик розвитку серцево‑судинної і загальної смерті підвищується навіть при досягненні верхньої межі норми маси тіла. Родина хемокінів має важливе значення в патогенезі серцево‑судинних захворювань, оскільки активує лейкоцити і провокує їх адгезію до судинної стінки, тобто підсилює запалення в ендотелії. Мета роботи — вивчити рівень фракталкіну у хворих на цукровий діабет 2 типу з різною масою тіла та встановити кореляційні зв’язки між фракталкіном і чинниками серцево‑судинного ризику, рівнем цитокінів та морфофункціональними показниками серця. Матеріали та методи. Обстежено 100 пацієнтів із ЦД 2 типу з нормальною і надлишковою масою тіла та ожирінням різного ступеня, а також 10 практично здорових осіб (контрольна група). Середній вік пацієнтів становив (47,9±3,4) року. Пацієнти не мали в анамнезі та при обстеженні серцево‑судинних захворювань, окрім артеріальної гіпертензії. Усім пацієнтам проведено ехокардіографію. Визначено рівень фракталкіну. Результати. Установлено статистично значущо вищий рівень фракталкіну у всіх пацієнтів із ЦД 2 типу порівняно з контрольною групою. Відзначено статистично значуще зростання вмісту цього показника залежно від індексу маси тіла. Зафіксовано наявність прямо пропорційного зв’язку середньої сили фракталкіну з індексом маси тіла (R=0,45; р=0,0001), товщиною задньої стінки лівого шлуночка (R=0,53; р=0,0005), індексом маси міокарда лівого шлуночка (R=0,59; р=0,0005) та лівого передсердя (R=0,49; р=0,0005), сильного зв’язку — з обводом талії (R=0,72; р <0,0001), помірного зв’язку — з рівнем загального холестерину (R=0,46; р=0,0005), значного зв’язку — із глікованим гемоглобіном (R=0,62; p<0,00001), інтерлейкіном‑6 (R=0,69; р=0,0005), С‑реактивним білком (R=0,63; p<0,00001), лептином (R=0,63 p<0,00001). Висновки. У хворих на ЦД 2 типу при збільшенні індексу маси тіла статистично значущо зростає рівень фракталкіну в крові, який тісно корелює із обводом талії, показниками вуглеводного та ліпідного обміну, прозапальними цитокінами. Виявлено значний зв’язок між рівнем фракталкіну і товщиною задньої стінки лівого шлуночка, індексом маси міокарда лівого шлуночка та лівого передсердя.