Склад цервікального слизу як показник фертильності жінок зі зниженою лубрикацією та недостатністю андрогенів - Semeniuk, L. N.; Demyanenko, L. V.; Chernukha, L. S.; Kryzhanovskaya, O. I. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2020)
Цервікальний слиз — це складний в біохімічному і фізико-хімічному аспекті гідрогель, основні властивості якого визначаються сполуками глікозаміногліканів з білками. Від складу і кількості цервікального слизу залежать проникнення сперматозоїда в статеві шляхи жінки і подальше злиття з яйцеклітиною. Тому фізичні і хімічні властивості слизу відіграють важливу роль у настанні вагітності. Стаття присвячена оцінці вмісту глікозаміногліканів цервікального слизу у пацієнток репродуктивного віку з яєчниковою дисфункцією та скаргами на знижену лубрикацію і дискомфорт під час статевого акту.Мета роботи — визначити склад цервікального слизу як показника фертильності у жінок із яєчниковою дисфукцією та зниженою лубрикацією. Матеріали та методи. Досліджено вміст глікозаміногліканів цервікального слизу у 38 пацієнток репродуктивного віку з яєчниковою дисфункцією на тлі зниженої лубрикації та у 17 фертильних жінок. Вміст глікозаміногліканів цервікального слизу визначали біохімічним методом Н. Greiling. Оптичну щільність вимірювали за допомогою спектрофотометра PV-2151 C «Солар» (клас точності ±2 нм; похибка ± (0,01 ÷ 0,06) Б)) за довжини хвилі 400 нм (синій світлофільтр) у кюветі з товщиною оптичного шару 1 см. Статистичне забезпечення роботи виконано з використанням U-критерію Манна—Уїтні для незалежних груп і критерію Уілкоксона для залежних (ненормальний розподіл даних і нечисленність груп). Для порівняння результатів якісної оцінки застосовували двосторонній критерій Фішера (Fisher, two-tailed). Статистично значущими відмінності вважали при р < 0,05. Результати та обговорення. Встановлено, що в I і II фазах менструального циклу у здорових жінок концентрація досліджених полісахаридів у цервікальному слизу перевищувала таку в періовуляторний період у 5 разів. У пацієнток зі зниженою лубрикацією рівень глікозаміногліканів у I і II фазах менструального циклу був нижче, ніж у здорових жінок, а відповідне співвідношення за фазами циклу не перевищувало 2. Висновки. Порушення глікозаміногліканового складу цервікального слизу може бути ознакою ановуляторності менструального циклу у жінок зі зниженою лубрикацією. Підвищення коефіцієнта ФСГ/ЛГ в І фазу менструального циклу у жінок із порушеною лубрикацією можна використовувати як маркер недостатності андрогенової складової їхнього гормонального забезпечення.