Поширеність синдрому гіпервентиляції у жінок із загрозою переривання вагітності та прогестероновою недостатністю в ранні терміни вагітності - Romanenco, I. Yu. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Вагітність — надзвичайно важливий, критичний етап в житті кожної жінки. Хронічний стрес може впливати на перебіг вагітності, призводячи до збільшення числа ускладнень. В антенатальний період підвищена схильність до психоемоційних розладів, близько 54 % жінок відчувають тривогу протягом всієї вагітності. За даними останніх досліджень, поширеність гіпервентиляційного синдрому (ГВС) в популяції складає 6—9,5 %.Мета роботи — вивчити поширеність ГВС і встановити його зв’язок із тривожними розладами у жінок, мешканок Луганської області, в яких існує загроза переривання вагітності (ЗПВ) та прогестеронова недостатність в ранні терміни вагітності, для удосконалення лікувально-профілактичних заходів і профілактики у них акушерських та перинатальних ускладнень. Матеріали та методи. Обстежили 54 жінки, які перебували на стаціонарному лікуванні з приводу ЗПВ у закладах охорони здоров’я Луганської області (I група). Контрольну (II) групу склали 30 вагітних із необтяженим анамнезом з фізіологічним перебігом вагітності аналогічного гестаційного терміну. Для оцінки рівня тривожності застосовували тест Спілбергера, для виявлення проявів ГВС — опитувальник Неймегена.Результати та обговорення. Прояви ГВС спостерігали у 7,41 % пацієнток І групи, у ІІ групі — не зафіксовані. Поширеність тривоги помірного та високого рівня серед вагітних І групи становила 68,52 %, ІІ — 10,00 %. Показники реактивної (РТ) та особистісної (ОТ) тривожності, а також ГВС були достовірно вище в І групі. Встановлено позитивний кореляційний зв’язок між ГВС і показниками РТ та ОТ у І групі.Висновки. Антенатальне вивчення показників тривожності і проявів ГВС у вагітних із симптомами ЗПВ дасть змогу індивідуалізувати підхід до їхнього ведення та своєчасно розробити в разі потреби коригуючі та реабілітаційні заходи, які будуть сприяти благополучному завершенню вагітності та впливати на здоров’я матері та її потомства.