Вміст вітаміну В12 у хворих на цукровий діабет 2-го типу - Pankiv, I. V. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Вступ. Метформін залишається найбільш використовуваним пероральним антигіперглікемічним препаратом, однак при цьому він може знижувати рівень вітаміну B12, що може мати важливі клінічні наслідки. Наявні обмежені дані про вплив застосування метформіну на рівень вітаміну B12 у сироватці крові у хворих на цукровий діабет 2-го типу (ЦД2).Мета роботи — вивчити рівень вітаміну B12 у сироватці крові у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу, які отримували метформін, та порівняти їх із пацієнтами, які ніколи не лікувалися метформіном.Матеріали та методи. Під спостереженням перебували 60 пацієнтів із ЦД2 (група 1, n = 35, які отримували метформін, та група 2, n = 25, які ніколи не лікувались метформіном) з Чернівецького обласного ендокринологічного центру. Рівень вітаміну B12 у сироватці крові вимірювали у всіх пацієнтів. Результати. Рівень вітаміну B12 у сироватці крові становив (239,6 ± 37,4) пг/мл у першій групі та (293,6 ± 42,3) пг/мл у другій групі (р = 0,37). Після скоригування за тривалістю ЦД2, використання метформіну було пов’язано з нижчим рівнем вітаміну B12 у сироватці крові на (57,2 ± 7,3) пг/мл (р = 0,03). Рівень вітаміну B12 у сироватці крові був більшим на 41,4 пг/мл у пацієнтів із тривалістю ЦД2 від одного до п’яти років порівняно з тими, у кого діабет був нещодавно діагностований (р = 0,41). Рівень вітаміну B12 у сироватці крові був більшим на 119,4 пг/мл у пацієнтів із тривалістю ЦД2 > 5 років порівняно з пацієнтами з недавно діагностованим діабетом (р < 0,02). Аналогічно, рівень вітаміну B12 у сироватці крові був на 77,1 пг/мл вище при тривалості ЦД2 понад 5 років порівняно з хворими з тривалістю ЦД2 1—5 років (р = 0,03). Рівень вітаміну B12 у сироватці крові для всієї когорти був вищим на (11,8 ± 1,7) пг/мл (95 % ДІ 6,3—17,0, р < 0,01) за кожен рік збільшення тривалості ЦД2. Висновки. Застосування метформіну пов’язано з нижчим рівнем вітаміну B12 у сироватці крові, що залежало від тривалості цукрового діабету.