Гюртле-клітинна карцинома щитоподібної залози: огляд літератури та власне дослідження - Kuzmych, М. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Клітини Гюртле (КГ) та новоутворення із них привертають увагу багатьох науковців у світі, однак деякі аспекти КГ досі є суперечливими. Мета роботи — аналіз даних сучасної літератури стосовно КГ, а також визначення частоти онкоцитарної трансформації тироцитів та розподілу її видів у Прикарпатському ендемічному щодо зоба регіоні. Матеріали та методи. Проведено пошук у базі даних Pubmed з подальшим вивченням виявлених джерел та проаналізовано результати патогістологічних досліджень операційного матеріалу 1233 пацієнтів, оперованих з приводу захворювань щитоподібної залози (ЩЗ).Результати та обговорення. КГ були вперше описані Максом Ашкеназі у 1898 р., але помилково названі на честь Карла Гюртле. Головними характеристиками КГ є велика кількість мітохондрій, чіткі межі, округла форма, втрата полярності клітини, велике гіперхроматичне кругле ядро, варіабельна його атипія, виражене ядерце. Перетворення тиреоцитів на онкоцити може супроводжувати як доброякісні та злоякісні новоутворення, так і непухлинні хвороби. Усі новоутворення з КГ, які не є однозначно доброякісними, підлягають хірургічній резекції зі встановленням остаточного діагнозу. У ЩЗ можуть розвиватися як Гюртле-клітинні аденоми (ГКА), так і Гюртле-клітинні карциноми (ГКК). Серед оперованих хворих переважали жінки (82,6 %). Онкоцитарну трансформацію тиреоцитів виявлено у 71 (5,8 %) пацієнта. Серед випадків онкоцитарної трансформації 50,7 % становили вогнищеві скупчення КГ, 25,4 % — онкоцитарні вузли. У чоловіків онкоцитарна трансформація тироцитів найчастіше мала вигляд ГКА (40 %), у жінок — вогнищевих скупчень онкоцитів (57,4 %). Висновки. 1. КГ є клітинами з чітко відомими характеристиками. 2. КГ можуть бути виявлені як при доброякісних, так і при злоякісних новоутвореннях. 3. Онкоцитарну трансформацію тироцитів визначено у 5,8 % пацієнтів, частіше у жінок, ніж у чоловіків. 4. Онкоцитарна трансформація тироцитів проявляється у формі вогнищевих скупчень онкоцитів, гіперпластичних вузлів, ГКК та ГКА. 5. Найбільш типовою формою у жінок були вогнищеві скупчення онкоцитів, а у чоловіків — ГКА. 6. Частота ГКК у чоловіків була вищою, ніж у жінок.