Стан гіпофізарно-тиреоїдної системи та йодне забезпечення у вагітних із первинною артеріальною гіпертензією на тлі йододефіциту - Мушак, Н. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Мета дослідження – вивчення стану гіпофізарнотиреоїдної системи та йодного забезпечення у вагітних із первинною артеріальною гіпертензією (ПАГ) на тлі йододефіциту. Матеріали та методи. Обстежено 60 вагітних, які мешкають в умовах йодного дефіциту: І група – 30 вагітних із ПАГ; контрольна група (КГ) – 30 здорових вагітних, які проживають в умовах ендемічного йодного дефіциту. Оцінка тяжкості йодного дефіциту проводилась за показниками медіани йодурії та об’єму щитоподібної залози (ЩЗ). Ендокринна функція ЩЗ оцінювалась за рівнями в крові вагітних загального тироксину (Т4), загального трийодтироніну (Т3), вільного тироксину (fТ4), тиреотропного гормону (ТТГ). Отримані дані оброблені за допомогою комп’ютерної програми Microsoft Excel. Результати та обговорення. Показник загальної медіани йодурії у вагітних І групи (ПАГ на тлі йододефіциту) становив 42,3 мкг/л, що майже у 2,8 разу нижче, ніж показник у КГ – 117,6 мкг/л. У вагітних жінок I групи виявлено легкий ступінь йодної нестачі у 23,3%; середній – у 56,7% і важкий – у 13,3%. Показник медіани йодурії в I групі при легкому ступені йододефіциту становив 87,3 мкг/л, в КГ – 87,41 мкг/л; при середньому ступені – 41,7 і 45,6 мкг/л відповідно; при важкому ступені – 18,9 мкг/л у І групі на відміну від КГ, де важкий ступінь відсутній. Збільшення об’єму ЩЗ залежить від ступеня забезпечення організму йодом. У вагітних І групи з середнім ступенем важкості йододефіциту об’єм ЩЗ становив 26,8±3,6 см³, з важким ступенем йододефіциту – 31,8±2,4 см³, у КГ – 19,5±2,8 см³ (р <0,05 для обох міжгрупових порівнянь). У кінці ІІ та на початку ІІІ триместрів у вагітних жінок із ПАГ відзначається відхилення в тиреоїдному статусі в порівнянні з КГ. У жінок І групи з легким ступенем йододефіциту за медіаною йодурії відзначається статистично достовірна різниця у підвищенні рівня ТТГ – до 6,63±0,23 мМО/л, р <0,001 порівняно з КГ на тлі легкого йододефіциту – до 3,3±0,21 мМО/л; у жінок І групи з середнім ступенем йододефіциту рівень ТТГ був достовірно вищий, ніж у КГ – 8,61±0,23 мМО/л проти 4,1±0,3 мМО/л, р <0,001. Висновки. Протягом гестації у вагітних жінок відзначається порушення функції гіпофізарнотиреоїдної системи в залежності від рівняйододефіциту на тлі ПАГ. Зміни рівня ТТГ і тиреоїдних гормонів у вагітних досліджуваних груп вказують на посилення процесів декомпенсації у тиреотропнотиреоїдній системі в залежності від йодногозабезпечення організму вагітної.