Оцінка мультипараметричної ехографії у діагностиці неалкогольної жирової хвороби печінки при цукровому діабеті 2 типу - Марунчин, Н. А.; Боднар, П. М.; Динник, О. Б.; Гур’янов, В. Г. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2017)
Вступ. У зв’язку зі значним поширенням цукрового діабету 2 типу (ЦД2) і неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) необхідно розробити нові неінвазивні методи кількісного визначення стеатозу і всебічної оцінки перебігу НАЖХП. Мета дослідження – оцінити можливості мультипараметричної эхографії (МПЕ) у діагностиці НАЖХП у пацієнтів із ЦД2. Матеріали і методи. МПЕ являє собою покроковий, одномоментний алгоритм обстеження органів черевної порожнини у В-режимі, кількісної оцінки стадії жирового гепатозу за допомогою вимірювання коефіцієнту згасання (ВКЗ), визначення жорсткості паренхіми печінки методами зсувнохвильової еластографії і фіброеластометрії, розрахунок гепаторенального індексу, проведення доплерографії и доплерометрії на приладі Soneus P7 (Ultrasign, Україна) з конвексним датчиком 1-6 МГц. Діагностична точність ВКЗ як одного із методів МПЕ була оцінена у 142 пацієнтів. Комп’ютерна томографія (КТ) була представлена як референтний метод. МПЕ була проведена у 105 пацієнтів з ЦД2. Результати і обговорення. У дослідженні було визначено статистично значущий зв’язок ВКЗ з даними КТ у пацієнтів із жировою хворобою печінки і у контрольній групі. Також було визначено зв’язок ВКЗ із показниками параметру контрольованого згасання (CAP). У пацієнтів із ЦД2 при проведенні МПЕ було виявлено зв’язок макcимального значення ВКЗ із гепаторенальним індексом, розмірами правої і лівої часток печінки. Окрім цього, було виявлено зв’язок максимального значення показників еластографії правої частки печінки з максимальним значенням еластографії лівої частки печінки. Висновки. У дослідженні доведено діагностичну точність ВКЗ як кількісного методу визначення стеатозу печінки у режимі реального часу. Також показана цінність МПЕ як методу одночасної діагностики і всебічної оцінки НАЖХП, кількісного визначення ступеню жирового гепатозу, жорсткості паренхіми печінки і порушення гемодинаміки з метою оптимізації ведення пацієнтів із ЦД2.