Оцінка частоти порушень вуглеводного обміну в учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС йодного періоду у вікових підгрупах за даними клініко-епідеміологічного реєстру - Домбровська, Н. С. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2017)
Мета дослідження. Оцінити частоту порушень вуглеводного обміну в учасників ліквідації наслідків аварії (УЛНА) на ЧАЕС йодного періоду у вікових підгрупах за даними клініко-епідеміологічного реєстру. Матеріали і методи. Проведено статистичний аналіз епідеміологічних даних 19 483 УЛНА на ЧАЕС йодного періоду ліквідації чоловічої статі у віці 18–59 років за 24 післяаварійні роки (1992–2015 рр.), отриманих з бази клініко-епідеміологічного реєстру ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України». Оцінювали частоту порушень вуглеводного обміну (переддіабет/цукровий діабет 2 типу і передожиріння/ожиріння) у двох вікових підгрупах: 18–44 та 45–59 років на момент аварії. Результати та обговорення. Частота цукрового діабету (ЦД) в 2014–2015 рр. досягла 16,05%, що майже в 4 рази перевищувало цей показник у 1992–1993 рр. (4,82%). На етапах спостереження мали місце деякі коливання частоти ЦД, проте вони суттєво перевищували загальнодержавний рівень. Встановлено, що починаючи з II і до IX етапу спостереження мала місце достовірно вища частота ЦД в 2-й віковій підгрупі, проте вік реалізації найвищої частоти був меншим у 1-й віковій підгрупі, відповідно 63,04 ± 0,69 року та 73,67 ± 0,33 року - у 2-й віковій підгрупі, p <0,05. Темпи приросту кількості захворювань на цьому етапі складали в 1-й віковій підгрупі - 32,39%, в 2-й - 11,05%, p <0,05. УЛНА йодного періоду притаманна висока частота переддіабету, ожиріння та передожиріння, проте тільки на деяких етапах констатована залежність показників від віку на момент аварії. Висновки. Ретроспективний аналіз даних клініко-епідеміологічного реєстру в динаміці 1992–2015 рр. показав висоту частоту порушень вуглеводного обміну в УЛНА йодного періоду.