Структура та динаміка інвалідності внаслідок гіпотиреозу в осіб молодого віку - Вернигородський, В. С.; Фетісова, Н. М.; Вернигородська, М. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Вступ. Актуальність проблеми інвалідів внаслідок гіпотиреозу підкреслюється зростанням первинної інвалідності, особливо у осіб молодого віку. Проблема інвалідності внаслідок гіпотиреозу серед осіб молодого віку (18-44 років) вивчена недостатньо. І це є важливим і актуальним медикосоціальним завданням. Мета - вивчити стан первинної інвалідності внаслідок гіпотиреозу серед осіб молодого віку у Вінницькій області. Матеріали і методи. Досліджувалась медикоекспертна документація 593 хворих на гіпотиреоз за період з 2013 по 2015 роки у вінницькій області. Серед них 307 вперше визнаних інвалідів молодого віку. Статистичний аналіз даних виконували згідно з рекомендаціями А. Петрі та К. Себіна. Результати і обговорення. В результаті отриманих даних виявлено підвищення рівня первинної інвалідності внаслідок гіпотиреозу серед осіб працездатного віку в динаміці за 3 роки у Вінницькій області. Також підвищилась питома вага інвалідів молодого віку внаслідок гіпотиреозу за період спостереження. У віковій категорії осіб 18-29 років відзначається виражене переважання інвалідів внаслідок ідіопатичного гіпотиреозу. Висновок. Враховуючи той факт, що рівень первинної інвалідності внаслідок гіпотиреозу значно підвищився, основними принципами дій щодо інвалідів є їх реабілітація. Необхідно впровадити в роботу лікувально-профілактичних закладів комплекс реабілітаційних заходів, лікарський огляд, періодичне стаціонарне лікування з профілактичною метою, відновне лікування в реабілітаційних центрах та в санаторно-курортних умовах.