Взаємозв’язок субклінічної дисфункції щитоподібної залози і метаболічного синдрому - Паньків, В. І.; Юзвенко, Т. Ю. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета роботи – встановити взаємозв’язок між статтю, віком хворих, масою тіла, показниками вуглеводного гомеостазу і функціональним станом щитоподібної залози (ЩЗ) у пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС). Матеріали та методи. Обстежено 248 хворих на ІХС. Розраховували ІМТ за формулою: маса (кг) / зріст (м2). Концентрацію інсуліну і тиреотропного гормону (ТТГ) у сироватці крові визначали методом ІФА, використовуючи набори реагентів третього покоління. Індекс HOMA-IR розраховували за формулою: інсулін (мОд/л)×глюкоза (ммоль/л) /22,5. Результати та обговорення. Субклінічний гіпотиреоз виявлений у 16,7% жінок і 6,9% чоловіків. Підвищення рівня ТТГ у сироватці крові корелювало з показниками ІМТ як у групі жінок, так і чоловіків. У хворих на ожиріння і цукровий діабет (ЦД) 2 типу рівень ТТГ був достовірно вищий, ніж у хворих без ожиріння. Показник інсулінорезистентності був максимальним у групі хворих на ІХС з ожирінням. Рівень ТТГ у сироватці крові обстежених з ІХС тісно взаємопов’язаний з ІМТ і наявністю у хворих порушень вуглеводного обміну. Показник інсулінорезистентності був максимальним у групі хворих на ІХС із ожирінням. Висновки. Зниження функціональної активності ЩЗ потенціює процеси, які лежать в основі метаболічного синдрому.