Стан метаболізму кальцію і фосфору у хворих, оперованих з приводу папілярного раку щитоподібної залози - Кашперська, В. Я. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета роботи – встановити особливості порушень обміну кальцію і фосфору у хворих, оперованих з приводу папілярного раку щитоподібної залози (ЩЗ). Матеріали та методи. У дослідження було включено 50 хворих на папілярний рак ЩЗ. Усім хворим було проведено тиреоїдектомію з подальшим призначенням супресивної дози препаратів тиреоїдних гормонів. Результати та обговорення. У перші дві доби у 14 (28%) хворих виникли скарги, характерні для гіпопаратиреозу. Початковий об’єм ЩЗ не впливав на частоту розвитку післяопераційного гіпопаратиреозу. Вміст паратгормону (ПТГ) після операції у межах нормальних значень спостерігався у 39 пацієнтів (78%), 11 (22%) мали низькі показники ПТГ. Нормальний післяопераційний показник ПТГ виключає подальший розвиток симптоматичної гіпокальціємії. Висновки. Транзиторна гіпокальціємія в ранньому післяопераційному періоді після тиреоїдектомії розвивається у 32% хворих з папілярним раком ЩЗ.