Cучасні ендоскопічні методи лікування ожиріння - Ткач, С. М.; Кузенко, Ю. Г. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
В огляді представлені нові дані про сучасні ендоскопічні методи лікування ожиріння, серед яких виділяють втручання на шлунку і тонкій кишці. Коротко описана техніка таких шлункових ендоскопічних втручань, як введення інтрагастральних балонів або небалонних пристроїв, аспіраційна терапія і ендоскопічна гастропластика, а також таких втручань на тонкій кишці, як встановлення дуоденоеюнального або гастродуоденоеюнального шунтуючого рукава, ремоделювання слизової дванадцятипалої кишки і створення шунтів шляхом встановлення самоскладаних магнітів. Зроблено висновок, що баріатрична ендоскопія є значним проривом в лікуванні ожиріння, який дозволить охопити ефективною допомогою значно більше число хворих.