До історії феохромоцитоми - Рибаков, С. Й. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
У лекції описано історію розвитку уявлень про одне з найскладніших і найтяжчих захворювань надниркових залоз – феохромоцитому. Наведено світовий досвід від перших випадкових операцій до створення сучасних систем діагностики та лікування цієї патології. Підкреслено значення діагностичних підходів, зокрема визначення катехоламінів, та їх роль у патогенезі захворювання. Відзначено, що розробка методів безпечних оперативних втручань, знеболення та інтенсивної терапії забезпечила значне поліпшення результатів лікування. Висвітлено роль вітчизняних дослідників у розробці проблем пухлин хромафінної тканини.