Роль метформіну в лікуванні злоякісних новоутворень - Любота, Р. В.; Зотов, О. С.; Верещако, Р. І.; Чешук, В. Є.; Любота, І. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Підвищення ефективності протипухлинної терапії у хворих із цукровим діабетом 2 типу, які приймають бігуаніди порівняно з пацієнтами, які приймають інші гіпоглікемічні засоби, стало передумовою для вивчення можливих протипухлинних механізмів дії метформіну. Протипухлинний ефект метформіну обумовлений активацією аденозинмо нофосфат-залежної протеїнкінази, що призводить до інгібування росту і проліферації, а також індукує апоптоз пухлинних клітин. У даній роботі наведені узагальнені результати досліджень in vitro, доклінічних, епідеміологічних і клінічних досліджень з вивчення застосування метформіну в лікуванні злоякісних пухлин різної локалізації.