Вплив коморбідності на інфекційні ускладнення та антибіотикорезистентність збудників після великих резекцій печінки на тлі біліарної обструкції - Романюк, В. П.; Соловйова, Г. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2024)
Мета роботи — оцінити вплив коморбідності на частоту післяопераційних інфекційних ускладнень після великих резекцій печінки у пацієнтів із біліарною обструкції. Матеріали та методи. У дослідження було залучено 105 пацієнтів, яких розподілили на дві групи: 1‑ша група — 52 пацієнти з біліарною обструкцією (7 із гепатоцелюлярною карциномою (ГЦК), 27 із холангіокарциномою (ХК), 18 із метастазами колоректального раку), 2‑га група — 53 пацієнти без біліарної обструкції (26 із ГЦК, 10 із ХК та 17 із метастазами колоректального раку). Пацієнти були статистично однорідними за віком та статтю. Вік хворих групи 1 у середньому становив (60,2±10,7) року, групи 2 — (63,5±11,4) року. Проведено мікробіологічне дослідження 632 ізолятів жовчі (до та після обширної резекції), сечі, крові, мокроти, зразків з зіва, рани (одноразово). Ідентифікацію культур бактерій проводили за допомогою мас‑спектрометричного аналізатора Vitek MS із технологією MALDI‑TOF. Результати. Для хворих із первинними злоякісними та метастатичними пухлинами печінки та біліарною обструкцією властиві такі асоціації коморбідних хвороб: артеріальна гіпертензія + серцева недостатність, артеріальна гіпертензія + серцева недостатність + цукровий діабет, артеріальна гіпертензія + венозна хвороба нижніх кінцівок + тромбофлебіт, артеріальна гіпертензія + гастроезофагеальна рефлюксна хвороба + хронічний гепатит, артеріальна гіпертензія + гіпотиреоз + метаболічно‑асоційована стеатотична хвороба печінки; для хворих із первинними злоякісними та метастатичними пухлинами печінки без біліарної обструкції — артеріальна гіпертензія + серцева недостатність, артеріальна гіпертензія + серцева недостатність + цукровий діабет, артеріальна гіпертензія + жовчнокам’яна хвороба, артеріальна гіпертензія + венозна хвороба нижніх кінцівок + тромбофлебіт, артеріальна гіпертензія + бронхіальна астма/хронічна обструктивна хвороба легень, артеріальна гіпертензія + гастроезофагеальна рефлюксна хвороба + хронічний гепатит. Висновки. Біліарна обструкція на тлі коморбідності статистично значущо збільшує резистентність штамів Enterococcus faecium до цефуроксиму, левофлоксацину, Staphylococcus aureus — до меропенему, левофлоксацину, Klebsiella pneumoniae — до меропенему, цефуроксиму, рифаксиміну, Acinetobacter baumannii — до меропенему, цефуроксиму, левофлоксацину, рифаксиміну, Pseudomonas aeruginosa — до цефуроксиму, левофлоксацину, рифаксиміну, Enterobacter spp. — до меропенему, левофлоксацину, рифаксиміну.