Корекція відновлення надмірної маси тіла після шунтування шлунка за Ру. Клінічний випадок - Калашніков, О. О.; Усенко, О. Ю.; Тодуров, І. М.; Косюхно, С. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Ожиріння та надмірна маса тіла є проблемами, які вказують на надмірне й ненормальне накопичення жиру в організмі, що може призвести до негативних наслідків для здоров’я. Епідеміологічні дослідження виявили, що ожиріння та надмірна маса тіла — чинники ризику розвитку багатьох захворювань (цукровий діабет 2 типу, види раку, серцево‑судинні захворювання, гіпертонія). Шунтування шлунка за Ру є однією з найпоширеніших операцій, які проводять пацієнтам із патологічним ожирінням. У віддалений період після баріатричної хірургії недостатня втрата надлишку маси тіла або відновлення маси тіла є частим явищем після шунтування шлунка за Ру (близько 35% випадків), що призводить до збільшення кількості ревізійних операцій. Досі не досягнуто консенсусу щодо найкращої ревізійної операції для таких пацієнтів. Наведений клінічний випадок демонструє тактичний підхід до комплексного обстеження пацієнтів, яким планується ревізійна операція з приводу недостатньої втрати надлишку маси тіла або відновлення маси тіла після шунтування шлунка за Ру. 3D‑комп’ютерна гастроволюметрія — ефективний метод, що дає змогу провести якісне та кількісне дослідження стану проксимального шлункового резервуара після шунтування шлунка за Ру. Цей випадок демонструє важливість індивідуального підходу у пацієнтів із недостатньою втратою надлишку маси тіла або відновленням маси тіла після шунтування шлунка за Ру відповідно до рекомендацій спеціалістів мультидисциплінарної команди для діагностики та правильної стратегії хірургічного лікування. Комбінована реконструкція шлункового резервуара із гастроентероанастомозом та дисталізація аліментарної петлі — безпечний та ефективний метод корекції відновлення маси тіла у пацієнтів після шунтування шлунка за Ру.