Оцінка впливу доопераційного застосування прегабаліну на больовий синдром у пацієнтів із метаболічним синдромом при артроскопії колінного суглоба - Зенкіна, Л. М.; Скобенко, Є. О.; Осадча, С. О.; Купрій, В. О. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Артроскопія колінного суглоба — поширене хірургічне втручання, яке може супроводжуватися вираженим післяопераційним больовим синдромом. Оскільки біль обмежує рухливість пацієнтів і збільшує тривалість госпіталізації, актуальною є розробка оптимального лікування болю з мінімальними побічними ефектами для ранньої активізації та повного відновлення пацієнтів. Мета роботи — оцінити вплив доопераційного застосування прегабаліну на післяопераційний больовий синдром у пацієнтів із метаболічним синдромом, які перенесли артроскопічну операцію на колінному суглобі. Матеріали та методи. Проведено подвійне сліпе плацебоконтрольоване дослідження, в якому взяли участь 50 пацієнтів, госпіталізованих у ортопедичне відділення Державної наукової установи «Центр інноваційних медичних технологій НАН України» у період з 2020 до 2023 р. Пацієнтів, яким планували провести артроскопію колінного суглоба, випадковим чином розподілили на дві групи по 25 осіб, що отримували плацебо або прегабалін у дозі 300 мг за 2 год до оперативного втручання та перорально через 12 год після операції. Результати. Пацієнти, які отримували прегабалін до операції, відзначали зниження інтенсивності статичного болю протягом 24 год після втручання, а також зменшення інтенсивності болю через 48 год. Використання прегабаліну до артроскопї колінного суглоба у пацієнтів із метаболічним синдромом було пов’язане із меншим споживанням опіоїдів через 24 год. Висновки. Установлено ефективність доопераційного застосування прегабаліну щодо зменшення післяопераційного больового синдрому в пацієнтів, які перенесли артроскопічну операцію на колінному суглобі. Для встановлення оптимальної дози та часу введення прегабаліну в цій групі пацієнтів необхідно провести додаткові дослідження.